Itkoja

Ylivääpeli istui minulta valtaamallaan työpisteellä kirjoittelemassa jotain vihkoonsa, välillä vilkuillen mietteliäänä ikkunasta ulos.

Itse jouduin siirtymään hajautetun työskentelyn pisteelle, eli joukkuevaraston tietokoneelle. Olin melkein saanut kalustoluettelot valmiiksi, kun joukkuevaraston ovi aukeaa. Nuori kandiluutnantti huikkaa ovenraosta ”tvälliltä käskettiin soittaa heti”. Ovi lävähti kiinni.

Menin toimistoon ja näppäilin lankapuhelimeen tvällin numeron.

”No niin, hyvä kun soittelit… Ne ois kuule nää kakstoista sun kuitilla olevaa ilmantorjuntakonekivääriä menossa tarkastettavaksi. Millä aikataululla saisit ne tänne meille?”

”Tä? Ei mulla ole mitään itkoja kuitilla?”

”Onhan.”

”No ei varmana ole!”

”Onhan. Kuitissa lukee, että olet nää ottanut kuitille viime syksynä”

”No en varmana ole!”

”No joo, kuitista puuttuu kyllä allekirjoitus… Jaa mutta odotappas… Täällä on tämmönen post-it -lappu, jossa lukee että… No ei tosta nimestä saa mitään selvää kun on niin hapertunut koko lappu, mutta ltn tai ylil Späkikgj tai joku on nää hakenut sun kuitille ja että sä allekirjoitat kuitin kun kerkeät. Eli kyllä nää vähän niinkun sun vastuullas on. Milloin pääsisit tuomaan ne itkot tänne meille?”

Jaaha, eli joku saatanan ruttakulli on taas mitään kysymättä vähän toteuttanut itseään ja päättänyt päästä helpommalla.

”No jos nyt tehdään niin, että te kun olette ne itkot sille luutnantti tai yliluutnantti Spänkiitille antaneet, niin…”

”Späkikgj”

”Tä?”

”Niin että lapussa lukee Späkikgj”

”Aha. No joka tapauksessa te otatte siihen Spänkiittiin ihan itse yhteyttä ja hoidatte asian?”

”Ei ole numeroa.”

”No onko se sun mielestä millä tapaa minun ongelmani?”

”Nää on sun kuitilla. Se on sun ongelmas!”

”No ei ole”

”VITTU! NE ITKOT TÄNNE HUOMISEKSI!”

Varastomulkku löi luurin korvaan.

Vasen silmäkulmani kramppasi, kun yritin niellä vitutustani. Huusin puhelimen luota toimistossa paikalla olleille ”Onko joku teistä hakenut toistakymmentä itkoa minun laskuuni tvälliltä viime syksynä ja missä ne on nyt?”

Syvä hiljaisuus. Joku naputtaa SAPia. Joku niistää. Hetken päästä sermin takaa kuuluu kyllästynyt huokaus ”Aseputkassa on jotain laatikoita… Kato sieltä…”

Menin yksikön aseputkaan ja siellä sain todeta, että kyllä, siellä on 12 itkk-laatikkoa. Avasin yhden laatikon. Ase näytti siltä, että sitä ei ole puhdistettu ainakaan vuoteen. Avasin aseen laatikon kannen. Syöttösilta ruosteessa. Suljin rauhallisesti aseputkan oven, lukiten itseni sisälle. Huusin yhtäsyöttöä, kunnes olin menettää tajuntani.

Menin takaisin toimistoon tinkaamaan itselleni jonkinlaista erikoiskomennusmiesosastoa puhdistamaan itkoja. Sotilaallisen otteen itsestään menettänyt opistoupseeriluutnantti virnuili vittumaiseen sävyyn; ”Varusmiehet lähtee lomille vartin päästä. Mutta vaihdetaan valvojanvuoroja siten, että oot tänään pataljoonan iltavalvoja niin mä otan sulta sitten joskus vuoron? Kerkeet kato sitten illalla itekses nopeesti ne jynssäämään.”

Tällä kertaa koko niskani kramppasi vitutuksesta.

Kamelin selkä katkesi. Kun muut olivat lähteneet töistä, menin yleisavaimella päällikön toimistoon, otin maton alta kassakaapin avaimen ja kassakaapista litran jaloviinapullon. Tästä tulee pitkä ilta.

KommentoiKommentit

 1. 11.27 06.10.2016

  On nää huikeita. Tuuppaahan retale enemmän tekstiä ja lopetat sen perseilyn (ja dokaamisen).

 2. 16.35 06.10.2016

  Kiitos.

 3. 14.44 07.10.2016

  Ihan paras! Kiiitos tästä

 4. 22.25 07.10.2016

  Jaa-a. Tulee vahvasti mieleen oma va-aika. Sinua käytettiin kuittiautomaattina ja olit oletuksena syyllinen kaikkeen tulevaan pahaan.
  Jatka juttuja! vanhan ex-kapiaisen (PK 51) miei lämpeää näistä.

 5. 2.56 13.10.2016

  Nyt pullo auki tai korkki kiinni! Kumpi nyt parempi kirjoittamisen kannalta. Jos viinalla tulee enemmän tekstiä, niin minä vaikka kustannan pullon valittua viinaa, että saadaan lisää stooreja.

 6. 7.36 14.10.2016

  Aivan loistavaa tarinaa

 7. 11.34 11.11.2016

  loistavaa settiä, kirjoita useammin.

 8. 5.19 02.01.2017

  Uutta kirjoitusta kaipaisin näin uuden saapumiserän astuttua palvelukseen, jos kessu työkiireiltään ehtii tänne kirjoittelemaan.

 9. 15.00 20.02.2017

  http://yle.fi/uutiset/3-9470072

  Vitullako niitä varusteita edes palautat, kun varastomulkku ei suostu yhteistyöhön.

 10. 11.09 08.03.2017

  Sen tiedän että eräässä joukko-osastossa saa nahkahanskat, alussukat, baretin ja kokardin pitää työsuhteen päätyttyä mutta Porissa näköjään on viety homma ns. nextille levelille.

 11. 16.40 24.03.2017

  Onkos tullut bannia/ohjeistusta esimiestyyppisesti kun jutut ei jatku?

 12. 7.24 05.04.2017

  Ei ole tullut bannia / ohjeistusta. Kirjoittelu jatkuu kunhan työt ja viitsiminen sille luovat sijaa.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi