Mystinen lihava opistoupseeri

Taas yksi iloinen päivä puolustusvoimissa alkamassa. Pysäköin passattini yksikön päätyyn ja lähden kävelemään kohti komppanian ovea. Komentaja on taas kieltänyt pysäköinnin kassun luokse, mutta ei sitä kukaan oikeasti ota vakavasti. Poltan vielä nortin kassun edessä ja katselen noita ihmisläjiä, joita kutsutaan varusmiehiksi, jotka valuvat hitaasti kuin epäkuolleet huonossa zombie-elokuvassa aamupalalta kohti omaa yksikköä. Muutama jopa yrittää tehdä jonkin väsyneen tervehtimistä etäisesti muistuttavan eleen, johon vastaan nyökkäämällä.

Astun sisään yksikön kouluttajien huoneeseen ja siinä kessu istuu murtuneen näköisenä ja Turvo näppäilee tietokonetta taustalla. Mitenköhän kessu on töihin tullut, kun taunus paloi eilen niin iloisesti parkkipaikalla, hahahaha. Kuulemma johtui jostain lohkolämppärin omasta asennuksesta. Kessu oli varmaan pyytänyt naapurin pulsua asentamaan sen viinapalkalla; sen täytyy olla vähän tyhmä tai jotain…

Ja Turvo, tuo rasittavin vänrikki mitä olen ikinä nähnyt, siinä se näppäilee tyhjänpäiväistä listaa tietokoneella. Miksi ihmeessä perusyksikkömme päällikön on pitänyt pistää se samaan joukkueeseen minun kanssani? Yleensä hermoni kestää vaikka taivaalta sataisi kumisia irtomulkkuja, mutta Turvo oli saanut minut raivon partaalle jo useaan otteeseen.

Viime viikolla annoin Turvon tehtäväksi päivittää koulutuksenseurantataulukot ja tulostaa uudet viikko-ohjelmat allekirjoitettavaksi. Nykyään kun puolustusvoimilla ei ole rahaa mihinkään ylimääräiseen, niin varsinaisia saapumiserän johtajia ei enää ole. Tästä syystä minut Turvon kanssa yhteen saattanut sadistinen päällikköni oli käskenyt minun suunnitella ja johtaa peruskoulutuskauden. Kuulemma opistoupseerin palkalla kehtaa kyllä tuollaisen lisähomman tehdä. Siitä syystä minun harteilleni jäi tehdä läpiviennit, viikko-ohjelmat, valintataulukot ja kaiken muun uusien ohjelmien mukanaan tuomat paskataulukot. Annoin tietysti osan tehtävistä Turvolle, jotta saisin edes hetken rauhan. Turvon jäljiltä kaikkien vielä olemassa olevien taulukoiden kaavat olivat rikki, nimet miten sattui, SAP-numerot vaihtuneet ukkojen välillä ja tietysti muutama tärkeä vääpelin nimilista kadonnut astraaliavaruureen. Jostain vitun syystä Turvolla oli myös oikeudet SAP-järjestelmään ja siellä olevien väärien tietojen poistaminen vie vielä päiviä… Varapäällikön sotilasarvonkin Turvo oli jotenkin saanut matruusiksi!!

Nopean tilannearvion jälkeen soitin kurssikaverille esikuntaan, loimme Turvolle uudet oikeudet, jotka kattoivat vain muutaman yksikön kansioissa olevan osion. Loimme myös SAP koulutusportaaliin meidän yksikön ja sinne vastaavat ukot mitä meillä on rivissä. Noille ukoille keksin kaikkia päättömiä tietoja ja talletin tiedot. Lisäksi loin verkkolevyn kansioihin muutamia perseenhajuisia taulukoita ja annoin Turvolle tehtävät sisään…

-Turvo, onko taulukot kunnossa?

-Hra luutnantti, olen saanut jo muutaman kuntoon. Taulukko, jossa kysytään varusmiesten omaisten pituus, paino ja hiusten väri on vielä kokonaan tekemättä. En ole täysin varma mistä ne kaikki löytyy SAPista. Pitäisikö minun käskeä varusmiehiä laatimaan nämä tiedot ensin itse paperille?

-Kyllä ne siellä on, katso vain sitä ohjetta jonka annoin… Ja muista kirjautua vain sen koulutusportaalin kautta kun tuo varsinainen kirjautuminen ei toimi.

-Kyllä hra luutantti, saan varmasti kaiken kuntoon vielä tällä viikolla, vaikka on myös noita koulutuksia valvottavana.

-Ei mitään kiirettä, niiden listojen pitää olla valmiina vasta P-kauden lopussa.

Aika paljon aikaa meni tehdä kaikki nuo turhat tehtävät, ohjeet ja oikeudet Turvolle, mutta kaikki on sen arvoista… Nyt Ukko on sentään poissa jaloista…

Tänään oli ensiapukoulutuspäivä ja olin tietysti merkannut Turvon valvomaan yksikön toimintaa. Turvo talletti kaikki tekemänsä työt ja lähti kohti koulutushallia. Mahtava päivä, koko päivä ilman Turvoa!!

Aloin kaikessa rauhassa tekemään viikko-ohjelmia tuleville viikoille uudestaan, koska Turvohan oli saanut kaikki häviämään ja ATK-puoli ei tietenkään pystynyt palauttamaan mitään. Taidan mennä vielä polttamaan nortin ja sitten ryhdyn töihin. Siirryn yksikön eteen ja sytytän savukkeen. Samassa yksikön ulko-ovi avautuu ja sieltä tulee nortille yksikön nuorena kaljuuntunut vääpeli naama punaisena…

-Mitä vittua???? Kaikki nimistat ovat kadonneet verkkolevyltä ja SAPissa on ukkojen sotilasarvot ja päivärahat aivan päin vittua??

-Jaahas, ihanko totta? Mites niin on voinut päästä käymään?

-No vittu en tiedä!!! Muokaajana on viimeksi joku tunnuksella JTu, kuka vittu se on???

-Vaikea sanoa, meneekö pitkään korjata hommat?

-No vittu menee!!! Siellä on jotkin pankkitilin numerotkin sekaisin ja päivärahat pitäisi maksaa!!!

-No esikunnan joku järjestelmävastaava pystyy varmaan auttamaan?

-Ei niistä mullisaukoista ole mitään hyötyä, käskevät vain hoitamaan asian kuntoon, voi helvetin helvetti… KIRISTÄÄ VÄHÄN PANTAA!!!

Kessu istuu edelleen kouluttajien huoneessa ja selaa nettiauton sivuja. Muut kouluttajat istuvat katsomassa aamu-uutisia. Silmittömän innokas varapäällikkö varmaan istuu toimistossaan ja selaa onko esikunnasta tullut jotain väsyneitä käskyjä. Päällikkö varmaan istuu omassa toimistossaan ja selaa jotain autontuunaushässäköitä netissä, juuri muuta päällikön työpäivään ei yleensä kuulukaan…

Jos nyt ehtisi rauhassa korjaamaan kaikki Turvon tekemät virheet… Samalla hetkellä kun olen aloittamassa tietokoneen näpyttelyä, niin virkapuhelin soi. Pitäisi heittää koko laite helvettiin, siitä ei ole kuin haittaa.

-Haloo?

-Täällä kapteeni Julkki koulutussektorilta morjesta.

-Morjesta hra kapteeni. (mikä vitun sulkahattu tämä on?? esikunnassa ukot vaihtuu niin usein, että ihme jos muistavat olleensa eilen töissä.)

-Teidän varusmiesten SAP-tiedot on miten sattuu ja koulutuksenseurantataulukot ovat hävinneet?

-Hra kapteeni, olemme huomanneet saman asian. Välittömät korjaustoimenpiteet ovat jo käynnissä, itse korjaan seurantataulukot ja vääpeli sanoi saavansa SAPin pian kuntoon. (Näköjään esikunnassa joku tekee ihan töitäkin kun ovat huomanneet asian, mutta mistähän se on keksinyt minulle soittaa?? Varmaan työtä vieroksuva päällikkö on antanut numeron.)

-Hieno homma, voitteko vielä laatia lyhyen selvityksen kun saatte asiat kuntoon? Selvityksestä tulisi selvitä miten tällainen on voinut tapahtua ja mitä korjaustoimenpiteitä suoritettiin.

-Tottakai hra kapteeni, kirjoitan selvityksen heti kun asiat on hoidettu. Riittääkö sähköpostiviesti? (En varmasti laadi yhtään selvitystä asiasta, mutta koitetaan nyt pitää esikunta jotenkin tyytyväisenä)

-Parempi on jos kirjoitatte selvityksen ihan viralliselle pohjalle ja toimitatte sen allekirjoitettuna sekä sähköisenä esikuntaan.

-Asia selvä hra kapteeni, näin tehdään. (Mikä vitun sulkahattu tämä on??? Olisiko tämä se uusi prikaatin johtajakoulutusvastaava?? Varmaan saanut ensitöikseen tämän tehtävän, kun ei ollut antaa mitään muuta edes hiukan töihin viittaavaa.)

Pistän virkapuhelimen äänettömälle ja nostan jalat pöydälle. Telkkarista tulee lätkää.

KommentoiKommentit

 1. 17.28 18.02.2015

  Loistavaa settiä!

  T: se naapurin (vai naapurin naapurin) osapäiväpanssarimestari.

 2. 20.46 26.03.2015

  Opparit suurimmaks osaksi nykyvää ylil…

 3. 15.06 19.04.2015

  Haha:D vittu ku tulee PV mieleen näistä! Onneksi tajusin lähteä 6 vuoden jälkeen siviiliin! CDH!

 4. 9.36 26.04.2015

  ”Haha:D vittu ku tulee PV mieleen näistä! Onneksi tajusin lähteä 6 vuoden jälkeen siviiliin! CDH!”

  No vittu yllätys, että tulee PV mieleen, kun esim. katsoo blogin otsikkoa. Näköjään se Santahaminan ratsastus- ja tanssiakatemia on ylittänyt itsensä ja tuottanut tavallistakin tyhmempiä upseereita. Onneksi tajusit.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi